Tarihçilere göre Emir Timur Türk mü?

Ankara Savaşı’nda Yıldırım Beyazıd’ın ordusunu mağlup eden ve Osmanlı’nın Fetret Devri’ni yaşamasına neden olan Timur’un Türk olup olmadığı tarihçiler arasında zaman tartışma konusu olmuştur. Bazı tarihçiler Timur’un Moğol olduğunu iddia ederken bazı tarihçiler de Türk olduğunu söylemektedir.



Birçok Türk ve Özbek tarihçiye göre Timur Türk ancak kesin bir kanıt sunulmamaktadır.

Timur’un doğduğu Hoca Ilgar Köyü’nün Türkleşmiş bir Moğol Köyü olduğu söylenir. Timur'un anısına saygı duyan ve kendilerinden gören Özbekler de bu bölgeye Timur’un bir anıtını yaptılar.

Bazı tarihçilere göre bu köyün Timur’un köyü olmadığı da söylenir. Timur'un doğduğu yer konusu da henüz bir kesinlik kazanmadı.

TİMUR’A MOĞOL DİYENLERİN KAYNAĞI NERESİ?

Timur’un torunu Uluğ Bey’in yazdığı şecerede Timur’un köklerinin bir ucunun Moğollara, bir diğer ucunun ise Hazreti Ali’ye dayandırılmakta. Bazı tarihçilerin Timur için Moğol demesinin sebebi de bu şeceredir.

TİMUR'UN BABASI KİMDİR?

Timur’un babasının adı Toragay’dır. Toragay’ın kelime anlamı tarla kuşudur. Timur’un babası küçük bir aşiretin beyidir. Aşiretin adı ise Barlas (Barulas). Aşiretin Türk mü yoksa Moğol mu oldu konusunda da bazı ayrılıklar var.
YILDIRIM BEYAZID'A YAZDIĞI MEKTUPTAKİ AYRINTI

Ankara Savaşı öncesi yazışmalarında Yıldırım Beyazıd’a “Anadolu’da siz Rum kimliğine büründünüz” diye suçlamakta ve Türklükten kopmakla itham etmektedir.

TİMUR HANGİ DİLİ KONUŞMAKTADIR?

Timur’un konuştuğu dil ise birçok kaynağa göre Türkçedir.

DEVLETİN TEŞKİLAT YAPISI 

Timur’un kurduğu devlet yapılanmasında yasa Cengiz Han’ın kurduğu şekilde devam etmektedir.



Yorumlar

Yorum Gönder