Macaristan hakkında önemli bilgiler

Orta Avrupa’da yer alan, başkenti Budapeşte, dili Macarca olan Macaristan, batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde ise Sırbistan ve Hırvatistan’a komşudur.  Nüfusu yaklaşık 10 milyon olan Macaristan, Balkanlar ve Avrupa arasında kalmış, kesinlikle gezilmesi tavsiye edilen ülkelerden biridir.



MACARİSTAN ŞEHİRLERİ

Bács-Kiskun (Kecskemét)
Baranya (Pécs)
Békés (Békéscsaba)
Borsod-Abaúj-Zemplén (Miskolc)
Csongrád (Szeged)
Fejér (İstolni Belgrad)
Győr-Moson-Sopron (Győr)
Hajdú-Bihar (Debrecen)
Heves (Eger)
Jász-Nagykun-Szolnok (Szolnok)
Komárom-Esztergom (Tatabánya)
Nógrád (Salgótarján)
Pest (Budapest)
Somogy (Kaposvár)
Szabolcs-Szatmár-Bereg (Nyíregyháza)
Tolna (Szekszárd)
Vas (Szombathely)
Veszprém (Veszprém)
Zala (Zalaegerszeg)

MACARİSTAN BAŞBAKANI VE CUMHURBAŞKANI

Macaristan Başbakanı 2010 yılından beri Viktor Orban'dır. Macaristan Cumhurbaşkanı ise 2012 yılından beri Janos Ader'dir.



MACARİSTAN’IN TÜRKLERLE OLAN İLİŞKİLERİ

Macaristan toprakları yaklaşık 150 yıl boyunca Osmanlı himayesinde kaldı.

Avrupa Hun Devleti’nin de yüzyıllar önce bir parçası olan bu ülkede, 27 Türk boyunun bir araya geldiği Turan Kurultayı coşkuyla kutlanmaktadır. Kurultayın bu ülkede ilk kez düzenlenme fikrinin ortaya çıkmasında Kazakistan’ı ziyaret eden bir antroplogun bu ülkede Macar köyüne denk gelmesi üzerine Macaristan’a döndükten sonra bu kurultayın temellerini atmasıyla başlar.



Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye destek veren ender ülkelerden biri olan Macaristan’a, Türkler'in yaptığı yatırımların boyutu 1 milyar Dolar'ın üzerine çıkmış durumda. Türkiye’deki yatırımcılar için bu ülkenin Avrupa’nın ortasında yer alması büyük bir önem taşıyor.

- GÜL BABA TÜRBESİ

Macaristan'da yer alan Gül Baba Türbesi sadece Türkler tarafından değil aynı zamanda Macar halkının ve bu ülkeye gelen turistlerin ziyaret ettiği önemli yerlerden biri.

Gerçek adının Cafer olduğu iddia edilen Gül Baba hakkında iki rivayet var. Biri ülkeye gülü getiren ilk kişi olması diğeri ise savaş sırasında kavuğuna gül taktığı için ‘Gül Baba’ adını aldığı anlatılır. Tabi bu konu kesinlik kazanmasa da türbesinin Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapıldığı ve ölümünün ardından binlerce insanın cenazesine katıldığı tarihçiler tarafından belirtilir.



- GULAŞ YEMEĞİ KUL AŞI'NDAN MI GELİR?

Macaristan’ın en popüler yemeklerinden biri olan ‘Gulaş’ın yeniçerilerin yediği yemek olan ‘kul aşı’ndan geldiği iddia edilir. Gulaş, dana etinden yapılan Türkler’in de damak tadına uygun lezzetli bir yemektir.

- MACARLAR TÜRK MÜ?

Macarlar Türk mü sorusu Türkiye’de konuşulduğu kadar Macaristan’daki tarihçiler tarafından da araştırılmaktadır. Bazı Macar tarihçiler Türklerle çok büyük benzerlikler gösterdiğini dile getirirken bazıları ise Orta Asya’da birlikte yaşayan iki kavim olmalarından dolayı akrabalık bağlarının olduğunu ancak Türk olmadıklarını söylerler.

Bir diğer husus ise Macarca’da yer alan bazı kelimelerin Türkçe’deki kelimelerle aşırı benzerlik göstermesi. 

BAŞKENT BUDAPEŞTE HAKKINDA

Macaristan denince akla gelen ilk şehir tabi ki başkent Budapeşte. Ortasından Tuna Nehri’nin geçtiği bu güzel şehir Buda ve Peşte yakasından oluşur.



Havaalanından Budapeşte’nin merkezine taksiyle ulaşmanın maliyeti yaklaşık olarak 20-25 Euro.

Budapeşte, turistler için sadece tarihi ve kültürel açıdan gezilecek bir şehir değil aynı zamanda sosyal açıdan da zengin bir şehir.



Budapeşte’yi ortadan ikiye ayıran Tuna Nehri'ndeki tekne gezintisi için (2018) 50 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Tuna Nehri’nde 8 adet köprü bulunuyor.



MACARİSTAN’DA YABANCILARA BAKIŞ NASIL?

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle artan mülteci sorununa karşı en sert önlem alan ülkelerden biri de Macaristan.

Hatırlanacağı üzere Suriyeli bir baba ve oğlu sınırdan geçerken Macar kadın gazeteci tarafından ayağına çelme takmak suretiyle düşürülmüş ve bu olay dünyada tepkiyle karşılanmıştı.



Macaristan’da bir yandan Turan Kurultayı düzenlenirken, Sziget gibi önemli bir festivalle yabancı turistlerin ilgisi çekilirken diğer yandan buraya yerleşmek için gelen yabancılar ülkede bazı vatandaşlarca tepkiyle karşılanmakta. Hatta bazı vatandaşlar vizeleri olmasına rağmen sınırdan geçişte gereğinden fazla bekletilmektedir.

Sırbistan sınırı boyunca çekilen dikenli teller ile mülteci girişi engellenmeye çalışılıyor. Ülkeye giren mültecilerin yerleşim belgesi alması için en az 1 yıl beklemesi gerekiyor. Bu sürecin 1 yıl olmasının temel nedenlerinden biri, ülkeye yerleşmek isteyen mültecileri yıldırma çabasıdır.

Ülkedeki mülteci karşıtlığı zaman zaman ırkçı eylemlere dönüşmekte ayrıca Almanya’nın mültecilere karşı ılımlı tavrı bu ülkede sert bir dille eleştirilmektedir. Avrupa’daki beyaz ırkın, mültecilerin gelmesiyle azınlığa düşeceği iddiaları bazı muhalif partilerce dillendirilmektedir.

MACARİSTAN VİZE ÜCRETLERİ

Turistik vize, ticari vize, aile arkadaş ziyareti vizesi, kültürel vize, sportif amaçlı vize ücreti toplamda 115 Euro, şoför vizesi 160 Euro, ekspres vize ise 230 Euro tutarındadır.

MACARİSTAN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

- 3 bin kişilik kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük sinegogu olan Dohany Caddesi Sineogu, Macaristan’ın en önemli tarihi yapılarından biridir. 1859 yılında yapılan bu sinegog turistlerin de yoğun ilgisini çekenr yerlerden biridir.

- Macaristan parlamentosunun yapımında 40 kilo altın kullanılmıştır. Aynı zamanda Budapeşte’nin sembol yapılarından biridir.

- Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri olan tarım, Macaristan ekonomisi için önemli bir yer tutuyor. Avrupa’yı doyurabilecek kadar üretim yapan Macaristan, tarımda ileri devletlerden biridir.

- Macaristan’da asgari ücret 418,47 Euro.

Yorumlar